понедељак, 11. мај 2009.

CRNA GORA


Mnogi su pisci i putopisci pisali o Crnoj Gori – inspirativno, iskreno, iz dubine duše i osjećanja, ali niko nije uspio da dočara sve njene ljepote, da objasni što ljudsko oko propušta ako se nikad ne sudari sa kršem, jezerima, morem, rijekama... Crne Gore.
A ona se sabrala na 13.812 kvadratih kilometara. Na sjeveru i istoku oivičena je bujnim šumama i bogatim pašnjacima, a na jugu nepreglednim, prozirno plavim Jadranskim morem, najljepšim u osvit zore i na zalasku sunca. U suri krš utkana su ostrva obradive zemlje. Sve djeluje kao neki skladan mozaik praiskonske prirode. U dolinama rijeka Tare, Lima, Zete, Morače i Bojane rasprostrla su se široka polja da bi udahnula život ovoj čudesno lijepoj zemlji.
Crna Gora je naziv države, geografskog područja i najatraktivnije turističke regije na Mediteranu, koja se nalazi nasuprot Italije i na južnom dijelu Jadranskog mora, u kojoj živi oko 662 hiljade stanovnika.. Područje je omeđeno sa zapada Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (Federacija BiH i Republika Srpska), sa sjevera BiH (RS), sa sjeveroistoka i istoka Srbijom (djelom sa Kosovom i Metohijom), sa jugoistoka Albanijom i sa juga Jadranskim morem, odnosno Italijom.
Crna Gora je prva ekološka država u svijetu (proglašena 1991.) koja će u najskorije vrijeme postati jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi.
U Crnu Goru putnik namjernik može da stigne svim prevoznim sredstvima – avionom, brodom, vozom, automobilom. Aerodromi se nalaze u Golubovcima (Podgorica) i Tivat, kao i u Beranama (za sportske potrebe). Drumski pravci vode u Crnu Goru iz Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda, južne Srbije, Kosova i Albanije. Željeznička veza sa Evropom ide prugom Bar – Beograd, a brodske veze linijama (trajektima): Bar – Bari, Bar – Barleta, Bar – Ankona, Kotor – Drač, Pula – Kotor (sezonska) i Bar – Drač (sezonska).
Građani bivših jugoslovenskih republika i velikog broja drugih zemalja mogu da dođu u Crnu Goru sa važećom putnom ispravom, bez vize, ako u Crnoj Gori ostaju do 90 dana. Vozači automobila treba da imaju uobičajene vozačke isprave i zelenu kartu osiguranja. Ukoliko nemaju zelenu kartu osiguranja, plaćaju na granici osiguranje za svoje vozilo u zavisnosti od dužine boravkau Crnoj Gori.
Najznačajnije prirodne vrijednosti Crne Gore su nacionalni parkovi: Durmitor (sa kanjonom i rijekom Tarom), Lovćen, Biogradska gora, Skadarsko jezero, kao i Crnogorsko pimorje, koje je i najatraktivnije za turiste.
Za putnika namjernika posebno zanimljive jesu crnogorske planine i kanjoni rijeka (čudesna Đalovića pećina u kanjonu Bistrice), potom areal manastira Ostrog, manastir Morača, Cetinjski manastir i muzeji, Njegošev mauzolej na Lovćenu, Bokokotorski zaliv, Pomorski muzej u Kotoru, stari gradovi – Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, kao i biljni i životinjski svijet na prostoru čitave Crne Gore...

BUDVA
Budva je smještena u malom zalivu između rtova Mogren i Zavala i ispod brda Spas, Dubovica i Košljun. Neprikosnovena je metropola crnogorskog turizma sa oko 12 hiljada stanovnika. Ono što Budvu, kao i Kotor, izdvaja od ostalih primorskih gradova jeste veličanstveni stari grad. Miruje vjekovima na obali mora, opasan visokim i debelim zidinama. Nesvakidašnji doživljaj je šetnja po zidinama oko grada, od zapadnih ulaznih vrata do Citadele. Ovaj drevni grad posebno oživi ljeti, kada se njegove krivudave, uske ulice, koje su ucrtale živopisne kamene kuće sa obaveznim škurama, zašarene od živopisnih boja ''krpica'' koje nose turisti, zažubore od mnoštva stranih jezika i zabljesnu od ljepote djevojaka, koje baš u starom budvanskom gradu, toj prirodnoj modnoj pisti, žele da pokažu ono čime ih je Bog obdario.
Stari budvanski grad sa svojih 2.500 godina spada među najstarije naseobine na Jadranu. Osnovali su ga Grci u četvrtom vijeku prije nove ere. U grad se može ući kroz četvoro vrata sa sjeverne strane, jednim sa zapadne i jednim sa morske strane. Na sjevernoj strani grada locirana je morska luka, a plaže se nalaze sa istočne i južne strane. Glavna plaža je Mogren.
Čitav stari grad je sazdan od kulturno-istorijskih spomenika. Ispred crkve Svete Trojice, recimo, nalazi se grob velikog pisca Stefana Mitrova Ljubiše.
Od starog grada glavna ulica vodi prema turističkom naselju ''Slovenska plaža'', a prije nje lijevo su hale Jadranskog sajma.
Budva ima osnovnu i srednju školu, trgovinska i ugostiteljska preduzeća, Auto-moto društvo, brojne zanatske i uslužne radnje i servise, kulturo-umjetnička i sporstska društva i turističke agencije. Ovdje su najpoznatiji hoteli: ''Avala'', ''Mogren'', ''Slovenska plaža'', ''Aleksandar'', ''Admiral Club'', te vile ''Jovana'', ''Lux'', ''Grand'' i ''Balkan''.
Posebno valja istaći da budvanska opština ima razvijenu informativnu djelatnost: ''Primorske novine'', Radio Budvu i televiziju Budva. Grad je poznat i po vrhunskim sportistima – vaterpolistima i odbojkašima, koji su bili osvajači titule prvaka Jugoslavije. Novi sportski junak je bokser Nikola Sjekloća, koji je na 12. svjetskom prvenstvu na Tajlandu osvojio bronzanu medalju, poslije dugih sušnih godina za srpskocrnogorski boks.
Od brojnih budvanskih znamenitosti ne smijemo zaobići ostrvo Sveti Nikola, bečićku plažu, naselja Boreti, Rafailoviće, Kamenovo, Pržno, Miločer, Reževiće sa manastirom, Petrovac, Buljaricu, kao i biser Crne Gore – grad hotel Sveti Stefan.
Od prvenstva Evrope za kadete – Budva 2003. očekuje se da metropolu crnogorskog turizma promoviše i u glavni šahovski grad jugoistočne Evrope!

Нема коментара:

Постави коментар