среда, 8. април 2009.

DURMITOR

Nacionalni park "Durmitor" zauzima 39000 ha povrsine. Od 1980. godine 20000 ha njegove povrsine upisano je u Svjetsku bastinu UNESCO-a. Na 1456 metara Durmitora smjesten je Zabljak, najvisi grad na Balkanu. Okruzuju ga 23 planinska vrha sa preko 2300 metara. Na podrucju Durmitora nalazi se cak 17 glecerskih jezera koja se u narodu zovu "gorske oci". Najpoznatije je Crno jezero. Ono je zimi prekriveno ledom i kristalima smrznutih pahuljica. Sredinom ljeta u njemu se moze kupati. U vrtoglavim udolinama izmedju planinskih obronaka krije se predivna ljepota jezera Zminjeg, Vrazjeg, Barnog, Ribljeg, Modrog i ostalih jezera. Panoramom citave Crne Gore dominira vrh Bobotov kuk, visok cak 2523 metra.

Austrijski geograf, Oskar Bauman je prvi covjek koji se popeo na Bobotov kuk (2523m). U svom zapisu "Prvi iskorak na Cirovu pecinu" kaze: "Istocno od nas sirila se jedna pusta, krsima i snijeznim smetovima ispunjena kraska dolina, dok nas je sa druge strane pozdravljao zeleni pejzaz Jezera. Ovdje sam ostavio Djura koji je patio od vrtoglavice i sa jednim cobaninom krenuo u napad na glavni vrh. Vodic je skinuo svoje opanke i hodao bos. Nakon sat i po penjanja zaobisli smo vrh i stupili na greben izmedju Soa i Kablinove. Sa vrtoglave visine gledali smo u kotlinu gdje smo juce bili i odakle je blistalo sem Skrckog i Malo jezero. Licila su tamnoplavim ocima."

Najdublji kanjon u Evropi, kanjon rijeke Tare, kao i kanjoni Susice i Komarnice dopunjuju ljepotu Durmitora. Iz daleke geoloske proslosti sacuvana je bogata flora, sa preko 1500 vrsta, a zivotinjski svijet je takodje veoma raznovrstan, posebno 130 vrsta ptica, medju kojima se izdvajaju orlovi. Medvjedi i vukovi su takodje cesti stanovnici durmitorskih suma.

U ljetnjoj sezoni ljubitelji prirode mogu uzivati u usponima na vrhove planina, setnjama kroz sume i livade, branju sumskih plodova, lovu ili ribolovu, ili u splavarenju rijekom Tarom, a zimi u alpskom i nordijskom skijanju. Zimi Zabljak postaje ono sto je Sveti Stefan tokom ljeta.

Fascinantan prirodni fenomen predstavlja i Ledena pecina. Ona se nalazi ispod vrha Obla Glava na 2100 metara nadmorske visine. Do nje se stize relativno lako, obiljezenom planinskom stazom. Cak i u toku ljeta u njenoj unutrasnjosti mozete uzivati u ledenom "muzeju" stalaktita i stalagmita. U visim predjelima Durmitora preko citavog ljeta mogu se sresti nameti snijega, a u predjelu Velika Kalica, zvanom Debeli namet moze se skijati cak i usred ljeta. Brojne manifestacije na ovom prostoru, kafici, restorani sa nacionalnim specijalitetima i susreti sa dugogodisnjim zaljubljenicima u Durmitor, dace posebnu patinu vasem boravku.

Нема коментара:

Постави коментар