среда, 08. април 2009.

PROKLETIJE


Crnogorske Prokletije su samo manji dio ove posebne planinske skupine koja se nalazi izmedju Dinarida i Sarskih planina. Iako se veci dio ove planinske skupine nalazi u Albaniji, crnogorske Prokletije su znatno misterioznije i interesantnije turistima.

Planinski vijenci se postepeno izdizu u pravcu jugozapad sjeveroistok, sa oboda Zetsko-skadarske potoline i zavrsavaju spletom najvisih masiva Bogicevice, do prevoja Cakora i Rugova, u duzini oko 70 km, gdje se nalaze najvisi planinski grebeni, Maja jezerce-2694m na albanskoj teritoriji, Djeravica-2656m na srbijanskoj i Bogicevica-2358m na crnogorskoj teritoriji. Kontinuitet ovog mocnog visokoplaninskog sklopa geomorfoloski se nastavlja u pravcu sjevera nizom visokih planinskih vijenaca, preko Nedzinata-2341m, Cakora-2046m, Mokre planine-1932m, Hajle-2403m i Mokre Gore-2154m.

Snazni geotektonski poremecaji u proslosti, uslovili su slozen i raznovrstan sastav i reljef ovih planina. Najmocnija i najintezivnija glacijacija na Balkanu, ostavila je najdublje tragove glecerske erozije u obliku mnogobrojnih cirkova u kojima je zaostalo desetak manjih lednickih jezera i duboko urezanih valova. Jovan Cvijic je tvrdio da «ni u jednoj oblasti Balkanskog poluostrva gleceri nijesu ostavili tako duboke tragove svoje erozije kao u Prokletijama. To je poslije Alpa bila najglecernija planina u Evropi.

Tragovi glecerske aktivnosti, kao rijetka prirodna vrijednost, nisu samo znacajni za proucavanje evolucije biljnog i zivotinjskog svijeta i globalne klime, vec predstavljaju i estetsku atrakciju. Ostri nazubljeni grebeni, nepristupacni vrhovi, duboki cirkovi, strme, vertikalne litice, brojna izvorista rijeka. Citave Prokletije nisu ni taknute ljudskom rukom.


Нема коментара:

Постави коментар