среда, 8. април 2009.

PLANINSKI TURIZAM

Ponuda Crne Gore je velika. Krecuci se redom od juga prema sjeveru, tu su: Rumija, Lovcen, Subra i Orjen, sa bogatim istoriskim i kulturnim nasljedjem stecenim kroz vjekove. Zatim ide Skadarsko jezero sa preko 500 ili vise biljnih i zivotinskih vrsta i takodje ogromnim nasljedjem u spomenicima, tvrdjavama i manastirima. Dalje preko Prokletija i Komova, koji obiluju stijenama relativne visine do 700m, slijede Moracke planine sa slicnim stijenama i Bjelasica sa izvanrednim skijaskim terenima, i na kraju Durmitor i Sinjajevina o kojima se dosta zna, ali gdje ima jos mnogo da se pokaze.

Svi ovi masivi su konglomerat kanjona: Tare - jedan od najljepsih u Evropi, Nevidio zadnjeg osvojenog u Evropi, Mrtvice najdubljeg u Evropi itd. Sam Durmitorski masiv je oivicen kanjonima Pive, Tare i Komarnice a tu su kanjoni: Susice, Bukovice, Bijele i Pridvorice, zatim interesantni i prakticno neistrazeni kanjon rijeke Skudre, koji se nalazi uz zidine stare gradske tvrdjave Kotor i zatim kanjon Cijevne.

Svi ovi planinski masivi obiluju glecerskim jezerima, stogodisnjim sumama i planinskim potocima. Mnoga mjesta su fantasticna izletista za masovni planinski turizam, kad su u pitanju jezerske doline i uopste doline u tim planinama. Za razliku od dolina vecina planinskih vrhova, osim Bjelasice, Ljubisnje, Sinjajevine i jos poneke planine u juznom dijelu Crne Gore, zahtijevaju dobro planinarsko i alpinisticko iskustvo.

Нема коментара:

Постави коментар